fbpx

A Rocksuli böngészés közben is védi adataidat. Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat! Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk a jobb műkődésért!

Rocksuli, ahol az értékek találkoznak!     Debrecen - Budapest - Cegléd - Marosvásárhely

Zonda Attila (Marosvásárhely)

Nevem Zonda Attila, muzsikus és pedagógus vagyok.

1977. március 16-án születtem Nagybányán, Máramarosszigeten nőttem fel. E kisváros zeneiskolájában kezdtem el zenei tanulmányaimat klarinét szakon. Később autodidakta módon kezdtem el klasszikus gitározni, bár előnyömre vált kottaismeretem és csekély elméleti tudásom, melyet részben a zeneiskolában, részben pedig szüleimtől szereztem, akik szintén zenepedagógusok.

Miután 1995-ben leérettségiztem a Bolyai Farkas elméleti líceumban, a Kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia klasszikusgitár szakán kívántam tovább tanulni. A felvételi vizsgára való felkészüléshez minden segítséget megkaptam első gitártanáromtól, a Marosvásárhelyen oktató Bibó Lajos tanár úrtól, akinek köszönhetően 1997-ben sikeresen felvételiztem a zeneakadémiára. Az elméleti felkészítésemről Kim Imola marosvásárhelyi zenetanárnő gondoskodott. Az akadémián Constantin Andrei osztályában végeztem.

2004-től klasszikus gitár tanárként elöbb a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanítottam, majd a szászrégeni zeneiskolában nyertem el a címzetes gitártanári állást.

Basszusgitározni az egyetemi évek alatt kezdtem el. Klasszikusgitáros technikám és elméleti ismereteim nyilván nagy előnyt jelentettek, de rengeteget tanultam minden zenésztársamtól, akikkel együtt dolgozhattam. Első zenekarom az „SZKP” nevü jazz-rock együttes volt, melyben még klasszikusgitárral a kezemben saját szerzeményeket játszottunk. Az első zenekar, melyben már basszusgitározhattam a „The Harriers” progresszív-rock együttes volt, mellyel szintén saját szerzeményeket adtunk elő. Ezt követően számos zenekarnak voltam a tagja, mint: The Jazz Friends (jazz); Balter Quartet (jazz-rock, a 2003-as Jazz Napocensis fesztiválon I. helyezett); Golden Mouse (jazz); Tonight Jazz Quartet (Jazz – A 2012-es Szebeni Jazz Fesztiválon a „Legjobb zenekar” díj nyertese); The Fingerpickers (acoustic cover); Tűzkő (world music); Zakusca (progressive ethno – world music); Kush-Kush (world music); Good Times Band (cover); Ultimul Rând (rock); The Black Ravens (pop); Titán (pop-rock); Perlit (rock-cover).

Jelenleg két zenekarban tevékenykedem. A Boom zenekar egy party-band, akikkel főként rock-covereket játszunk. A Koszika and the Hotshots egy fiatal tehetség, Koszorús Krisztina saját szerzeményeit és különböző műfajú sajátos átdolgozásokat játszó sikeres zenekar. Az évek során többször volt alkalmam különböző színtársulatok zenés előadásaiban, filharmonikus koncerteken, valamint számos stúdió projektben játszani.

 

Autodidaktaként meglehetősen lassan és nehezen fejlődtem, és rengeteg hibát elkövettem, amiket utólag nehezen és több munkával javítottam ki szakképzett pedagógusok segítségével. A Rocksuli basszusgitár oktatójaként ezen hibák elkerülésében és egy helyes technika elsajátításában szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik basszusgitár tanulásra adják a fejüket.